18 d’abril de 2012

L'olla ràpida o olla exprés

Hola a tots,
Avui us deixo un post sobre un estri que fa poc que ha entrat a la meva cuina i que em genera opinions oposades.
No se si teniu olla exprés o si l'heu provada. Es tracta d'un recipient hermètic que no permet la sortida d'aire o líquid per sota d'una pressió establerta. La pressió a l'interior fa possible que pugi la temperatura per sobre de 100 ° C, això aconsegueix que el cuinat dels aliments sigui de tres a quatre vegades més ràpid que de la manera tradicional. Quan dins del recipient s'assoleix la pressió establerta, una vàlvula allibera el vapor i deixa que aquest escapament.

L'avantatge més important és el temps, per exemple una escudella que en una olla normal tarda de 2 a 3 hores, en una olla exprés només necessita 30-45 minuts.
Però com us he dit per mi té avantatges i inconvenients:

Avantatges
-Rapidesa en la cocció
-No es perden les propietats dels aliments perquè no s'evapora res
-Els guisats no s'enganxen
-Es barregen molt bé els sabors
-Estalvi d'energia, ja que hem de tenir els fogons molt menys temps encesos

Desavantatges
-S'ha d'esperar a que hagi marxat tota la pressió per poder obrir-la, això vol dir que el que cuinis a la olla no t'ho pots menjar de seguida. Hi ha una manera d'obrir-la "d'emergència"que és posar-la a sota un raig d'aigua freda però no s'aconsella.
-És "aparatosa, per dir-ho d'alguna manera. Al ser grossa i tenir les vàlvules no és gaire còmode de remenar. També és veritat que la que jo tinc és com la de la imatge i se que n'hi ha d'altres que són una mica més fàcils de fer servir perquè es tanquen pel mànec.
-S'ha de vigilar amb la pasta, arròs, etc. perquè són aliments que creixen i podrien obstruir la vàlvula
-S'ha de vigilar amb el vapor al obrir-la perquè us podríeu cremar

Com veieu té coses  bones i dolentes. Jo no he innovat gaire, només he cuinat tres o quatre cuinats diferents però tinc pendent provar diferents receptes per veure'n el potencial. Potser compraré un llibre de receptes, a veure si d'aquesta manera entro millor al món de les olles exprés.
Fins ara només hi he cuit verdura, escudella i carn d'olla, llenties guisades,...

I vosaltres, n'utilitzeu? quines receptes hi feu?
2 comentaris:

  1. Aquesta amb aquest tipus de mànec sembla el model de tota la vida. Jo en tinc una amb el mànec llarg, em sembla que en diuen ràpida, tot i que té dos tipus de regulació pel que fa a la pressió que s'hi acumula a l'interior. La que acumula més pressió actua en mode "ràpid", escurçant el temps de cocció. La meva me la van regalar pel naixament del meu fill. Per coure les verdures de les papilles m'ha anat genial. Feia un piló i després una mica d'oli d'oliva, la batedora i feia racions que després congelava. Estalvies molt de temps i energia. La meva experiència ha sigut per verdures, arròs, "estofats", escudella", cigrons, llenties i carxofes.
    Pel que fa als inconvenients, la pasta genera el problema de que fa escuma i pot taponar la vàlvula. pel que fa a l'arròs, i qualsevol cosa que hi posis ha de tenir líquid (aigua, brou) per que s'ha de fer vapor, però sempre respecatnt la linia que marca el mínim i el màxim de "càrrega". Espero que us hagi servit.
    Jordi

    ResponElimina
  2. jo tinc una olla ràpida i va molt i molt bé. Ara, només hi faig guisats llargs, res de bullits tipus verdura o arròs. A còpia d'anar-hi experimentant veuràs com li agafes el truquillo i et va cada cop millor...

    ResponElimina

Moltes gràcies per comentar, el blog viu dels vostres comentaris!

Printfriendly