Hola a tots,
Com no podia ser d'una altra manera avui us porto la recepta de la coca que regnarà dissabte: la coca de Sant Joan.
Ja l'havia provada de fer altres anys però aquesta vegada he tingut el privilegi de disposar de la recepta de la fantàstica cuinera Ada Parellada. Segurament molts la coneixereu perquè és molt activa i participa en diferents mitjans de comunicació. Jo us recomano que visiteu el seu restaurant Semproniana, no us decebrà! A més podeu visitar el seu blog on explica coses molt interessants, fa entrevistes, penja receptes,...el podeu veure aquí.
El meu repte per aquest any era que no em quedés seca, que és el principal problema que tenen aquest tipus de coques quan les fas a casa.
Així doncs anem per feina!
Ingredients (per dues coques mitjanes o una de grossa)
-500gr de farina de força
-200gr de llet
-100gr de sucre
-120gr de mantega
-1 ou
-60gr de llevat premsat
-10gr de sal
-la pell ratllada d'una llimona
-la pell ratllada d'una taronja
-20gr d'aigua de tarongina, anís o rom
Som-hi!
Comencem barrejant la farina, la sal, el sucre, el llevat, les ratlladures, l'anís (en el meu cas), l'ou i la llet.
La llet l'anirem afegint a poc a poquet per anar amorosint la massa.
S'ha de pastar uns 15 minuts a màquina (si en teniu) i una mitja hora a mà. Aquesta part del procés és la més important perquè quedi una coca ben esponjosa.
Quan ja l'hagueu pastat hi anirem afegint a poc a poc la mantega. No la poseu que sigui molt tova perquè us engreixarà molt la massa. El meu truc per afegir-la és que l'aneu incorporant com en la foto. La poseu al mig i aneu tancant la massa, d'aquesta manera no se us enganxarà tant a les mans.
Us aconsello que durant tot el procés de pastat tingueu un bol amb farina ben a prop per anar-ne agafant sense fer merder, així la pasta no s'enganxa a les mans.
De tota manera us aviso que aquest pas és una mica desesperant perquè quan ja has aconseguit que la massa no s'enganxi és com tornar a començar...però val la pena!
Un cop incorporada la mantega deixem llevar 15 minuts.
Dividim en dos la massa, l'estirem i la deixem llevar una hora. Tapeu-ho amb un drap i així llevarà millor.
Llavors ja podrem decorar. La pintem amb ou batut i hi podem posar fruites confitades, pinyons, crema o sucre remullat.
A casa la crema me la tenen prohibida, però us la recomano ja que és una manera de combatre el fet de que la coca quedi seca.
Per fer el sucre remullat, només heu de posar unes gotes (molt poquetes!) d'aigua al sucre i escampar per sobre la coca.
Com a curiositat us volia ensenyar les fruites confitades que vaig comprar a l'Hipercor, em van fer gràcia perquè eren tant maques i ben posades, eren com fruites naturals, senceres, no les havia vistes mai i us haig de dir que són boníssimes, la mandarina (a baix a l'esquerre) és espectacular!
Un cop decorada la coca l'enfornem a 180ªC durant uns 15 minuts, recordeu que cada forn té els seus temps. I ja estarà llesta per degustar-la.
Espero que us animeu a fer-la i que tingueu molt bona revetlla.
Bon profit!
moltes gràcies Eva!!
ResponEliminaperò jo no hi afegeixo gens de farina, en el segon pastat (vull dir quan hi poso la mantega). Certament és molt desesperant, molt, però val la pena.
TAmbé recomano que ho feu a màquina (en la kitchen aid), amb el ganxo, però al bloc ho faig posar a mà, perquè no tothom té la kitchen!
I malgrat et vaig dir que el llevat el posava amb la farina. ARa, el que faig és dissoldre'l prèviament a la llet, a temperatura ambient.
Tot i això, estic convençuda que t'ha quedat magnífica!!!
Gràcies a la Eva qui no mengi una coca de Sant Joan com deu mana és perquè no vol!
ResponEliminaNyam nyam!
Gràcies per la recepta!! vaig fer-la ahir per la revetlla i els comensals van coincidir que no havien menjat mai una coca tan bona, literalment em van dir que ni de pastisseria. Evidentment l'any que vé la repetirem :)
ResponEliminaPer cert, després de pastar 30 minuts la massa súper enganxosa (pensava que li hauria de posar més farina...sort que me'n vaig estar), la part d'afegir la mantega no la vaig trobar tant desesperant en comparació al primer pasatat, ho vaig fer sense afegir gens de farina i la veritat és que va anar bé.
Ah, i el llevat el vaig dissoldre a la llet, no a temperatura ambient sinó una mica tèbia d'un cop de microones, em va semblar que així se'm desfaria millor.
En fi, moltes gràcies per publicar-la!!
PS: He fet un post amb aquesta mateixa recepta al meu blog, t'hi he enllaçat i també he posat l'enllaç al post de l'Ada Parellada.
Moltes gràcies Ada, a la propera no hi afegiré gens de farina. És un plaer comptar amb les teves receptes!
ResponEliminaDe tota manera haig de dir que va quedar boníssima!!!
Koshka, moltes gràcies per citar-nos al blog, m'alegro que t'hagi quedat tant bé. Veig que ets una alumna més avantatjada perquè vas tenir la picardia de no afegir-hi més farina! a mi em va faltar paciència.. ;-)
Moltes gràcies Eva, també podries fer la recepata de maduixes amb llima i cruixent de xocolata.
ResponEliminaSi em passes la recepta estaré encantada de provar-la pel blog! Moltes gràcies per llegir-me.
ResponElimina