27 de març de 2015

3 anys! Caramels salats per celebrar-ho / 3 años! Caramelos salados para celebrarlo

Sembla ahir que vaig començar a escriure la recepa dels panets de llet i ja han passat tres anys...em fa il·lusió saber que aquests anys han servit per conèixer gent fantàstica, per proposar-vos plats originals i que us hagueu pogut sentir feliços al preparar-los, només per això, per aquesta petita de dosi de felicitat que us hagi pogut aportar ja em sento satisfeta....I què seria d'una festa d'aniversari sense caramels?? avui una recepta especial: caramels salats inspirats en Jordi Roca i el seu llibre "Cuinem a casa amb Jordi Roca" d'Ara Llibres.

Parece que fue ayer cuando empecé a escribir la receta de los panes de leche y ya han pasado tres años ... me hace ilusión saber que estos años han servido para conocer gente fantástica, para proponeos platos originales y que os haya podido sentir felices al prepararlos, sólo por eso, por esta pequeña de dosis de felicidad que os haya podido aportar ya me siento satisfecha .... Y qué sería de una fiesta de cumpleaños sin caramelos?? hoy una receta especial: caramelos salados inspirados en Jordi Roca y su libro "Cocinamos en casa con Jordi Roca" de Ara Llibres.Ingredients                   Ingredientes

-250gr de sucre             -250gr de azúcar 
-50gr de mantega          -50gr de mantequilla
-sal maldon                   -sal maldon

Som-hi!

Comencem preparant un caramel sec. De caramel se'n pot fer de dues maneres: la primera posant el sucre i unes gotes d'aigua en un ensat i que es vagi desfent. A mi aquesta opció no em va gens bé. Com que l'aigua no es reparteix correctament hi ha parts del sucre que es couen abans que les altres i se m'acaba cremant d'alguna banda. I la segona opció és la que utilitzat avui i la que m'ha tornat l'esperança en el caramel casolà jajaja: caramel sec o caramel à sec. Es tracta de posar només el sucre en un ensat, a foc baix, sense l'aigua (per això es diu sec). 

Comenzamos preparando un caramelo seco. De caramelo se puede hacer de dos maneras: la primera poniendo el azúcar y unas gotas de agua en un cazo y que se vaya deshaciendo. A mí esta opción no me va nada bien. Como el agua no se reparte correctamente hay partes del azúcar que se cuecen antes que las otras y se me acaba quemando de algún lado. Y la segunda opción es la que he utilizado hoy y la que me ha devuelto la esperanza en el caramelo casero jajaja: caramelo seco o caramelo à sec. Se trata de poner sólo el azúcar en un cazo, a fuego bajo, sin el agua (por eso se llama seco).


Quan comenci a agafar color el podeu remenar perquè l'escalfor sigui uniforme. Si utilitzeu un ensat o paella amb el cul ample us anirà millor.

Cuando empiece a tomar color se puede remover para que el calor sea uniforme. Si utilizáis un czao o sartén con el culo ancho os irá mejor. Després d'aquest èxit amb el caramel sec us prometo que mai tornaré a fer un flam amb caramel comprat, ho juro!

Después de este éxito con el caramelo seco os prometo que nunca más volveré a hacer un flan con caramelo comprado, lo juro!

Quan el caramel estigui daurat però no molt, tanqueu el foc. penseu que hi ha escalfor restant al recipient que farà que es cogui una mica més.
Un cop el caramel fora del foc hi afegim la mantega a trossos i remenem perquè s'integri correctament.

Cuando el caramelo esté dorado pero no mucho, cerrar el fuego. Pensad que hay calor restante en el recipiente que hará que se cueza un poco más.
Una vez el caramelo fuera del fuego añadimos la mantequilla a trozos y removemos para que se integre correctamente.Llavors ve el moment més delicat: fer els caramels. Si teniu motlles de silicona per a bombons és genial perquè tan sols haureu de buidar la barreja als motlles. Si voleu fer caramels amb dues culleres perquè no teniu motlles és un pèl més complicat ja que si està massa calent els caramels us quedaran plans perquè la barreja s'escamparà, i si està massa fred quedarà pres de seguida. No us espanteu, la primera vegada que sigui de prova. I sino a molts establiments venen motlles per a bombons o caramels per 3 o 4€.

Entonces viene el momento más delicado: hacer los caramelos. Si tenéis moldes de silicona para bombones es genial porque sólo tendréis que vaciar la mezcla en los moldes. Si queréis hacer caramelos con dos cucharas porque no tiene moldes es un poco más complicado ya que si está demasiado caliente los caramelos os quedarán planos para la mezcla se esparcirá, y si está demasiado frío quedará preso enseguida. No os asustéis, la primera vez que sea de prueba. Y sino en muchos establecimientos venden moldes para bombones o caramelos por 3 o 4 €.

(els caramels poseu-los sobre paper sulfuritzat / 
los caramelos ponedlos sobre papel sulfurizado)

Finalment abans que s'assequi el caramel hi afegiu la sal per sobre, un pessic, no us passeu, i llestos!
Us recordaran als famosos caramels que anunciaven un avi i un nét i dels que no diré el nom...

Finalmente antes de que se seque el caramelo se añade la sal por encima, una pizca, no os paséis, y listo!
Os recordarán a los famosos caramelos que anunciaban un abuelo y un nieto y de los que no voy a decir el nombre ...


Ah! Important! Per rentar l'ensat o paella sense problemes un cop hagueu buidat el caramel poseu-lo a la pica i ompliu-lo d'aigua bullint, el sucre restant es desfarà i no us serà gens difícil netejar. Els estris per remenar també els hi podeu posar.

Ah! Importante! Para lavar el cazo o sartén sin problemas una vez hayáis vaciado el caramelo ponerlo en el fregadero y llenadlo de agua hirviendo, el azúcar restante se deshará y no os será nada difícil limpiar. Los utensilios para remover también los podéis poner.

Bon profit i per molts anys!

Buen provecho y por muchos años!


2 comentaris:

  1. Per molts anys, Eva!! Uns caramelets fantàstics per a celebrar-ho!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Marina!! sense vosaltres l'aniversari no té sentit ;-) Petons!!!!

      Elimina

Moltes gràcies per comentar, el blog viu dels vostres comentaris!

Printfriendly